Press

08.12.2017. - forenzika-prima.hr "PKF FORENZIKA PRIMA d.o.o., PKF Hrvatska "

12.10.2017. - forenzika-prima.hr "Međunarodna grupacija PKF "

12.09.2017. - forenzika-prima.hr "Forenzična revizija dijela poslovanja "

21.08.2017. - forenzika-prima.hr "Usluge poreznog savjetništva (II. dio) "

19.07.2017. - forenzika-prima.hr "Usluge poreznog savjetništva (I. dio) "

21.04.2017. - forenzika-prima.hr "Dubinsko snimanje poslovanja"

30.01.2017. - forenzika-prima.hr "Vještačenja u parničnim postupcima"

30.11.2016. - forenzika-prima.hr "Procjena vrijednosti društva"

08.11.2016. - forenzika-prima.hr "Clean Start"

tportal.hr 01.2016. - Lider Lovci na prijevare

tportal.hr 29.01.2016. - poslovni.hr Počinje bankarsko suđenje stoljeća

business.hr" 6.4.2015 - business.hr Zašto zviždači (ne) zvižde?

tportal.hr 10.09.2013. - forenzika-prima.hr Korupcija u zdravstvu

tportal.hr 23.05. 2013. - business.hr Mala zemlja za velike stečajeve

tportal.hr siječanj 2013. - forenzika-prima.hr Strogo kontrolirani dogovori

tportal.hr studeni 2012. - forenzika-prima.hr Ovdje čuvam ja

 

LinkedIn je pravi El Dorado za cyber-kriminalce

S beskrajnih mogućnosti društvenih mreža skrećemo pozornost na opasnosti koje one donose, a kojih ne nedostaje, naprotiv više ih je nego ikad. Šteta od cyber kriminala ovisno o izvorima za svjetsko gospodarstvo procjenjuje se i do 500 milijardi dolaraInternet je javno dostupna globalna paketna podatkovna mreža koja zajedno povezuje računala i računalne mreže korištenjem istoimenog protokola. Ovo što ste upravo pročitali je definicija interneta s hrvatske Wikipedije, jednog od nebrojenih fenomena novog doba i dokaz vremena u kojem živimo. Internet je naime odavno prerastao okvire "globalne paketne podatkovne mreže" te je postao virtualni svijet u pravom smislu te riječi, nudeći odgovore na pitanja, zabavne sadržaje i beskonačne poslovne mogućnosti na dohvat ruke. Jedan od fenomena koji su obilježili internet-civilizaciju svakako su društvene mreže, čiji su utjecaji i raširenost uvelike poznati. S beskrajnih mogućnosti društvenih mreža skrećemo pozornost na opasnosti koje one donose, a kojih ne nedostaje, naprotiv više ih je nego ikad. Slično je i na najvećoj svjetskoj društvenoj mreži za poslovno umrežavanje LinkedIn-u, na kojem je u posljednje vrijeme zabilježen trend porasta pokušaja prevara.

Najveća prednost može biti i najveća mana

Mogućnost povezivanja s poslovnim ljudima iz cijelog svijeta, promocija vlastite ekspertize i poslovnih uspjeha može vam otvoriti put prema uspjehu, ali i prema online krađi identiteta, phishingu. LinkedIn je pravi El Dorado za cyber-kriminalce budući da su im nekoliko klikova mišem udaljene ključne informacije poput imena i titula zaposlenika, strukture tvrtke i e-mailova, što su dovoljna sredstva za preuzimanje identiteta visoko pozicioniranih članova uprave. Nastavak priče je lako predvidjeti; haker se lažno predstavi nekom niže pozicioniranom zaposleniku tvrtke i izdaje nalog o prebacivanju sredstava na račun; svoj račun naravno. Ista se stvar može izvesti i sa dobavljačem nekog društva, što prijevaru čini još težom za otkrivanje te samim time pogubnijom.

Čega se treba čuvati…

Budući da korisnici LinkedIn-a osim (samo)promocije često traže i bolja radna mjesta, primjetan je trend prema kojem se prevaranti lažnim profilima predstavljaju kao head-hunteri i tako prikupljaju dragocjene podatke. Neki lažni profili su zastrašujuće uvjerljivi, pa tako imaju preko 500 kontakata i brojne preporuke drugih korisnika. Prevaranti se često služe i slikama vrlo privlačnih pojedinaca na svojim LinkedIn profilima, što dokazuje da je dobar izgled poželjan čak i u virtualnom svijetu. Nakon što se uspostavi inicijalni kontakt, vještiji haker bez većih problema zadobiva povjerenje žrtve, a nakon toga je otvoren put prema počinjenju prijevare.

…i kako?

Često se kaže da je oprez majka mudrosti, a moglo bi se reći i da je majka sigurnosti na društvenim mrežama. Stoga je vrlo važno podizati kod zaposlenika svijest o nužnosti opreznog korištenja interneta, a posebno sadržaja poput LinkedIn-a. U današnjoj teškoj gospodarskoj situaciji brojni ljudi su nezaposleni, a oni koji rade su nezadovoljni radnim mjestom, što stvara plodno tlo za počinitelje prijevara raznih profila, u ovom slučaju lažnih LinkedIn profila. Proaktivnost pri traženju (boljeg) zaposlenja se često ističe kao imperativ, ali oprez je još važniji. Budući da je virtualni svijet sve sličniji realnom, tako bi se trebali i ponašati. Kako bi reagirali da vam nepoznati čovjek na ulici ponudi posao i da u zamjenu traži ustup vaših osobnih podataka i podataka društva u kojem radite? Vjerojatno bi pomislili da je riječ o prijevari. Stoga, nema razloga da imate više povjerenja u tajanstveni zahtjev od super privlačne osobe iz druge države, pa čak i drugog kontinenta koji baš za vas ima poslovnu ponudu života. Poruka poslodavcima: iako vam je na spomen društvenih mreža vjerojatno prva asocijacija gubljenje vremena vaših zaposlenika na Facebooku, to nije jedina, a niti najveća šteta za poslovanje koja vam prijeti od strane društvenih mreža.


 

Link na originalni članak