Press

08.12.2017. - forenzika-prima.hr "PKF FORENZIKA PRIMA d.o.o., PKF Hrvatska "

12.10.2017. - forenzika-prima.hr "Međunarodna grupacija PKF "

12.09.2017. - forenzika-prima.hr "Forenzična revizija dijela poslovanja "

21.08.2017. - forenzika-prima.hr "Usluge poreznog savjetništva (II. dio) "

19.07.2017. - forenzika-prima.hr "Usluge poreznog savjetništva (I. dio) "

21.04.2017. - forenzika-prima.hr "Dubinsko snimanje poslovanja"

30.01.2017. - forenzika-prima.hr "Vještačenja u parničnim postupcima"

30.11.2016. - forenzika-prima.hr "Procjena vrijednosti društva"

08.11.2016. - forenzika-prima.hr "Clean Start"

tportal.hr 01.2016. - Lider Lovci na prijevare

tportal.hr 29.01.2016. - poslovni.hr Počinje bankarsko suđenje stoljeća

business.hr" 6.4.2015 - business.hr Zašto zviždači (ne) zvižde?

tportal.hr 10.09.2013. - forenzika-prima.hr Korupcija u zdravstvu

tportal.hr 23.05. 2013. - business.hr Mala zemlja za velike stečajeve

tportal.hr siječanj 2013. - forenzika-prima.hr Strogo kontrolirani dogovori

tportal.hr studeni 2012. - forenzika-prima.hr Ovdje čuvam ja

 

Karteli štete gospodarstvu i krše prava potrošača i poreznih obveznika

Premda pojam kartel većina ljudi povezuje s narkotržištem Latinske Amerike, kartelizacija je itekako zastupljena i u zakonitom poslovanju.

Kartelizacija, odnosno uspostavljanje kartela, nezakonitih sporazuma između tvrtki o podjeli tržišta i fiksiranju cijena roba i usluga, predstavlja kriminalnu djelatnost koja za posljedicu ima smanjenje konkurentnosti i izbora za krajnje korisnike proizvoda usluga. A to u konačnici dovodi do smanjenja inovacije, tržišnog razvoja i napretka. Srećom, kartelizacija podliježe istoj "boljki" koja je karakteristična za sve kriminalne organizacije - a to je da je jaka koliko je jaka njena najslabija karika. Karteli su prisutni u svim sektorima, ali najčešći i najštetniji su u slučaju srodnih proizvoda i usluga koje krajnji korisnici konzumiraju na dnevnoj osnovi, isto pravilo vrijedi i za situacije kada na pojedinom tržištu djeluje relativno mali broj konkurenata.

Predviđene kazne

Naši poduzetnici moraju biti svjesni činjenice da će pristupanjem Hrvatske EU poslovati na tržištu na kojem će temeIjno načelo konkurentnosti biti kvaliteta i realna financijska protuvrijednost ponuđenih roba i usluga. Neovlašteno dogovaranje, dobivanje poslova i namještanje cijena može se kontrolirati i žestoko kažnjavati" kaže Diana Antičić, direktorica društva Forenzika Prima, prvog hrvatskog društva specijaliziranog za provođenje forenzičkog ispitivanja i nadzora poreznih i računovodstvenih aspekata poslovanja državnih institucija i privatnih društava. Premda se u Hrvatskoj dogovaranje o cijenama između konkurenata još uvijek ne smatra neuobičajenim i nedopustivim, a u nizu djelatnosti ono je čak i zakonski uređeno pa agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u takvim slučajevima nema ovlasti spriječiti dogovore. Međutim, u svim drugim slučajevima ono je zabranjeno i suprotno Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja. Sudionici kartela mogu se kazniti i kaznom do 10 posto od ukupnog prihoda. Ako se pak radi o postupcima javne nabave, od 1. siječnja 2013. godine prema Kaznenom zakonu previđena je i kazna zatvora do 10 godina. Ono što je manje poznato jest da se sudionici aktivnih kartela mogu pokajati te prijaviti AZTN-u. Naime, ako se pokajnik AZTN-u prijavi sam te razotkrije kartel, može ga se u potpunosti osloboditi od kazne. Ostali sudionici koji se žele pokajati nakon njega također mogu dobiti smanjenje kazne i do 50 posto. Iz brojnih primjera koje navodi AZTN kartele je moguće dokazati te retroaktivno kazniti godinama nakon njihova počinjenja.

Hrvatski karteli

Prva kazna za kartel u Hrvatskoj izrečena je Udruženju obrtnika Osijek te sedamnaestorici malih pekara koji su dogovarali cijenu kruha na osječkom području. Iako neki od navedenih 17 pekara na kraju nisu ni povisili cijenu na dogovorenih osam kuna, ipak su kažnjeni novčanom kaznom od 500 kn. Pekari koji su povisili cijene kažnjeni su sa 1500 kuna, dok je Udruženje obrtnika kažnjeno s 50 tisuća kuna. U AZTN-u su tom prilikom istaknuli da su pekari koji nisu povisili cijene kažnjeni zato što je prema zakonu prekršaj veći samo pokazivanje namjere o nezakonitom udruživanju. Kazne su bile simbolične kako bi se osječki slučaj dao kao primjer svim drugim prekršiteljima zakona. Svjež primjer kazne za kartelizaciju vezan je uz međimurske prijevoznike. Njima je AZTN izrekao ukupnu kaznu koja premašuje milijun kuna. Prijevozničke tvrtke Presečki grupa, Rudi-express, Boris Jambrošić kao vlasnik obrta Jambrošić tours te Željko Jakopić kao vlasnik obrta Autobusni prijevoznik potpisali su dva ugovora: Sporazum o poslovnoj suradnji (1. veljače 2011. godine) i Ugovor o zajedničkom obavljanju županijskog linijskog prijevoza putnika na području Međimurske županije od 1. ožujka iste godine. U tim je ugovorima navedena odredba o usklađivanju cijena prijevoza, podjeli tržišta te zajedničkom nastupanju na županijskim natječajima. Kazne su u ovom slučaju bile od milijun i devet tisuća kuna do 67 tisuća kuna.

Rezultati AZTN-a:

• Otvoreno je ukupno 419 predmeta iz područja tržišnog natjecanja i državnih potpora.

• Riješeno je ukupno 390 predmeta, 294 iz područja tržišnog natjecanja, 96 iz područja državnih potpora.

• Agencija je donijela 4 odluke o odobrenju državnih potpora koje su se odnosile na programe restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta, u kojima je odobren ukupan iznos od 16,370 milijardi kuna.

• U području promicanja tržišnog natjecanja i jačanja politike tržišnog natjecanja u 2011. godini riješeno je ukupno 140 predmeta.

• U usporedbi s 240 riješenih predmeta u 2009. godini, 323 riješena predmeta u 2010. godini, u 2011.

• Agencija je riješila ukupno 390 predmeta iz svoje nadležnosti.