Press

08.12.2017. - forenzika-prima.hr "PKF FORENZIKA PRIMA d.o.o., PKF Hrvatska "

12.10.2017. - forenzika-prima.hr "Međunarodna grupacija PKF "

12.09.2017. - forenzika-prima.hr "Forenzična revizija dijela poslovanja "

21.08.2017. - forenzika-prima.hr "Usluge poreznog savjetništva (II. dio) "

19.07.2017. - forenzika-prima.hr "Usluge poreznog savjetništva (I. dio) "

21.04.2017. - forenzika-prima.hr "Dubinsko snimanje poslovanja"

30.01.2017. - forenzika-prima.hr "Vještačenja u parničnim postupcima"

30.11.2016. - forenzika-prima.hr "Procjena vrijednosti društva"

08.11.2016. - forenzika-prima.hr "Clean Start"

tportal.hr 01.2016. - Lider Lovci na prijevare

tportal.hr 29.01.2016. - poslovni.hr Počinje bankarsko suđenje stoljeća

business.hr" 6.4.2015 - business.hr Zašto zviždači (ne) zvižde?

tportal.hr 10.09.2013. - forenzika-prima.hr Korupcija u zdravstvu

tportal.hr 23.05. 2013. - business.hr Mala zemlja za velike stečajeve

tportal.hr siječanj 2013. - forenzika-prima.hr Strogo kontrolirani dogovori

tportal.hr studeni 2012. - forenzika-prima.hr Ovdje čuvam ja

 

Osnovana tvrtka za poreznu i računovodstvenu forenziku

Novoosnovano društvo za poreznu i računovodstvenu forenziku - Forenzika Prima - prva je hrvatska tvrtka specijalizirana za provođenje forenzičkog ispitivanja i nadzora poreznih i računovodstvenih komponenti državnih institucija i privatnih društava.

U priopćenju za medije se pojašnjava da svoje poslovanje temelji na bogatom iskustvu i ovlaštenjima za rad, koja uz poslovnu zajednicu priznaju i pravosudne institucije, a priznanje je izravna potvrda stručnosti i znanja koje tvrtka ima na području porezne forenzike.

Forenzično računovodstvo, odnosno porezna forenzika je nova i posebna savjetodavna djelatnost koja se bavi ispitivanjem, dokazivanjem i sprječavanjem gospodarsko-kriminalnih i drugih nedopuštenih radnji. Svoje korijene ima u istraživanju nedopuštenih radnji i prijevara koje su uvijek bile prisutne u povijesti poslovne ekonomije. Pri tome se obrađuju tri najčešća tipova prijevara: korupcija, otuđenje imovine ili lažiranje financijskih izvještaja.

Diana Antičić, jedna od prvih hrvatskih certificiranih poreznih forenzičarki, direktorica i vlasnica društva Forenzika Prima, pojasnila je kako je ta nova djelatnost u osnovi nastala iz poreznog savjetništva koja je do sada bila glavna djelatnost ove forenzičarke.
- Ovom djelatnošću sam se počela baviti spontano, kroz upite postojećih klijenata. Tako je jedan od mojih prvih zadataka bio da za postojećeg klijenta – koji je često bio poslovno odsutan u inozemstvu – utvrdim da li ga osobe u njegovom računovodstvu, a koje su imale široke ovlasti, financijski oštećuju, ističe Antičić.

Usluge forenzičnog računovođe, pa tako i usluge tvrtke Forenzika Prima, naručuju različita trgovačka društva za istraživanje raznovrsnih prijevara u koje su upleteni njihovi zaposlenici, dobavljači i kupci. Aktivnosti uključuju kontrolu zaposlenika i menadžera, kao i kontrolu prijevara od strane kupaca, dobavljača, banaka i ostalih partnera. Uz to se pravni zastupnik (državni tužitelj) može savjetovati s forenzičnim računovođom sa svrhom da pribavi neovisno strukovno mišljenje o nastaloj šteti, fer cijeni, vrijednosti, naknadi štete i imovinskim odnosima za specifične pravne slučajeve i na drugim područjima pravne profesije, uključujući i one koji su predmet odgovornosti i obveza, vlasničkih diskvalifikacija i prekida ugovora.

U kazneno-pravnim istraživanjima forenzični računovođe proučavaju i analiziraju složene poslovno-financijske transakcije poput manipulacija na tržištima kapitala te samim time korisnici usluga uz državu mogu biti i i vlasnici društava te općenito privatni i javni sektor.

link na originalni članak