Press

08.12.2017. - forenzika-prima.hr "PKF FORENZIKA PRIMA d.o.o., PKF Hrvatska "

12.10.2017. - forenzika-prima.hr "Međunarodna grupacija PKF "

12.09.2017. - forenzika-prima.hr "Forenzična revizija dijela poslovanja "

21.08.2017. - forenzika-prima.hr "Usluge poreznog savjetništva (II. dio) "

19.07.2017. - forenzika-prima.hr "Usluge poreznog savjetništva (I. dio) "

21.04.2017. - forenzika-prima.hr "Dubinsko snimanje poslovanja"

30.01.2017. - forenzika-prima.hr "Vještačenja u parničnim postupcima"

30.11.2016. - forenzika-prima.hr "Procjena vrijednosti društva"

08.11.2016. - forenzika-prima.hr "Clean Start"

tportal.hr 01.2016. - Lider Lovci na prijevare

tportal.hr 29.01.2016. - poslovni.hr Počinje bankarsko suđenje stoljeća

business.hr" 6.4.2015 - business.hr Zašto zviždači (ne) zvižde?

tportal.hr 10.09.2013. - forenzika-prima.hr Korupcija u zdravstvu

tportal.hr 23.05. 2013. - business.hr Mala zemlja za velike stečajeve

tportal.hr siječanj 2013. - forenzika-prima.hr Strogo kontrolirani dogovori

tportal.hr studeni 2012. - forenzika-prima.hr Ovdje čuvam ja

 

Počinje bankarsko suđenje stoljeća

Optuženici su cijenjeni bankari raznih zaduženja unutar svojih tvrtki iz šest različitih država.Forenzika Prima, prvo hrvatsko društvo specijalizirano za provođenje forenzičkog ispitivanja i nadzora poreznih i računovodstvenih aspekata poslovanja državnih institucija i privatnih društava u novom broju svoje publikacije istražuje razloge rastućeg nepovjerenja prema financijskim institucijama naročito bankama.

11 bivših zaposlenika Deutsche Banka, Barclaysa i Société Généralea, banaka koje su u europskom Top 10 po ukupnim sredstvima, mogli bi ući u povijest kao prve osobe osuđene za namještanje Euribora, međunarodne referentne stope za utvrđivanje kamatne stope raznih financijskih proizvoda, kao što su krediti ili hipoteke. Spomenuti slučaj kulminacija je istrage pokrenute od strane američkih institucija 2008. godine, a riječ je o posljednjem poglavlju globalnih istraga koje su do sada rezultirale s više od 30 optuženih te više od 9 milijardi dolara kazni naplaćenih bankama i brokerskim kućama.

Diana Antičić, direktorica društva Forenzika Prima istaknula je: „Početak suđenja u Londonu za slučaj namještanja Euribora važan je jer pokazuje da ipak netko motri i najveće igrače na svjetskom financijskom tržištu. Mijenjanjem stope Euribora mijenja se i kamatna stopa, čime se rizik promjene prebacuje s banke na dužnika. Već to je dovoljan motiv za malverzacije, a ilustracije radi vrijedi istaknuti da su Euribor i Libor referentne stope za financijske proizvode čija ukupna vrijednost prelazi 450 bilijuna dolara.

Optuženici su cijenjeni bankari raznih zaduženja unutar svojih tvrtki iz šest različitih država. Listu predvodi Christian Bittar, Francuz sa singapurskom adresom koji je nekoć bio jedan od glavnih uzdanica Deutche Banka te jedan od menadžera novčanih tržišta s najvećim prihodima. Bittaru će u londonskoj sudnici društvo praviti 5 bivših kolega njemačke nacionalnosti: Achim Kraemer, Andreas Hauschild, Ardalan Gharagozlou, Jörg Vogt and Kai-Uwe Kappauf. Osim njih, tu je i četvero bivših zaposlenika Barclaysa: Francuz Philippe Moryoussef, Britanac Colin Bermingham, Danac Sisse Bohart te Carlo Palombo, dvojni državljanin Italije i Velike Britanije. Uglednom društvu pridružio se i Stephane Esper, francuski državljanin i trgovac vrijednosnicama iz Société Générale banke. Odvjetnici Bittara Hauschild iz DB-a priopćili su da će se njihovi klijenti žestoko boriti protiv optužbi, dok ostali do sada nisu komentirali slučaj.


 

Link na originalni dokument